انواع منبع تغذیههای سوئیچینگ و کاربرد های آن

منبع تغذیه یک نوع دستگاه الکتریکی است که جریان الکتریکی خاصل از مبدا قدرت مثل پریز را به مقدار ولتاژ مورد نیاز برای تغذیه بار، تبدیل می­کند. به عنوان مثال می­توان به یک موتور یا دستگاه الکتریکی اشاره کرد که به تبدیل ولتاژ لازم با استفاده از منبع تغذیه نیاز دارد.

در حالت کلی دو طرح اصلی برای منبع تغذیه تعریف می­شود که شامل منبع تغذیه خطی و منبع تغذیه سوئیچینگ است. از آن­جایی که موضوع مورد بحث ما انواع منبع تغذیه سوئیچینگ و کاربردهای آن است، به عنوان یک تعریف مختصر باید بگوییم که منبع تغذیه خطی از ترانسفورماتور برای پایین آوردن ولتاژ ورودی استفاده می­کند و سپس با یکسو شدن ولتاژ، تبدیل جریان مستقیم صورت می­گیرد. در عین حال منبع تغذیه سوئیچینگ به عنوان روش جدیدی از طراحی منبع تغذیه شناخته می­شود که در راستای حل بسیاری از مشکلات مرتبط با طراحی منبع تغذیه خطی، توسعه یافته است. از جمله مشکلات منبع تغذیه خطی که با توسعه منبع تغذیه سوئیچینگ بهبود یافته­اند، می­توان به اندازه ترانسفورماتور و تنظیم ولتاژ اشاره کرد. به همین ترتیب اگر می­خواهید بیشتر در مورد منبع تغذیه سوئیچینگ، انواع آن و کاربردهای این منبع بدانید، ادامه این مطلب را به هیچ وجه از دست ندهید.

منبع تغذیه سوئیچینگ

همان­طور که پیش از این ذکر شد، منبع تغذیه سوئیچینگ روش جدید از طرح منبع تغذیه است که مشکلات پیشین را رفع کرده است؛ همچنین نکته حائز اهمیت در مورد این منبع، عدم کاهش یافتن ولتاژ ورودی است.

منبع تغذیه سوئیچینگ (Switched-mode power supply)، یک رگولاتور خطی با تلف کردن توان اضافی به صورت حرارت است که قابلیت تنظیم ولتاژ یا جریان خروجی را دارد.

 

انواع منبع تغذیه سوئیچینگ

به صورت کلی انواع منبع تغذیه­های سوئیچینگ یا صنعتی به دو دسته کلی تقسیم می­شود:

  • منابع تغذیه سوئیچینگ ریلی
  • منابع تغذیه سوئیچینگ کف خواب

بیشترین تفاوت این دو تغذیه در رنج متفاوت ولتاژ ورودی، نوع پایه­های مورد استفاده، ساختار ظاهری و حفاظت اتصال کوتاه به کار رفته در آن است. همچنین در منبع تغذیه سوئیچینگ ریلی به طور معمول محدوده قابل قبول ولتاژ ورودی بسیار وسیع­تر از منابع تغذیه کتابی می­باشد. در اکثر مواقع در منابع تغذیه ریلی ولتاژ ورودی از 100 ولت تا 240 ولت فارغ از ایجاد مشکل در کارایی منبع قابل تغییر است، در حالی که محدوده ولتاژ ورودی منابع تغذیه کتابی برای حالت 220 ولت فقط به اندازه 33 ولت بالا و پایین­تر از مقدار 220 ولت تعریف می­شود.

خوب است اشاره کنیم که برای طراحی یک منبع تغذیه سوئیچینگ، جنبه­های مختلفی در نظر گرفته می­شود که ایمنی، عملکرد و اندازه از مهم­ترین فاکتورهای موجود هستند. از سوی دیگر مدارهای کنترلی، برای منابع تغذیه سوئیچینگ، پیچیده­تر از منابع تغذیه خطی می­باشند؛ به همین سبب بسیاری از طراحان پیاده­سازی ماژول­های یکپارچه در منابع تغذیه خود را مفید تلقی می­کنند.

رایج­ترین انواع طراحی برای منابع تغذیه سوئیچینگ شامل موارد زیر می­شوند:

  • Buck
  • Boost
  • Buck-Boost
  • Forward
  • Flyback
  • Push-Pull
  • Half Bridge
  • Full Bridge

ناگفته نماند که در حال حاضر منابع تغذیه سوئیچینگ AC/DC، کارآمدترین راه برای تبدیل برق AC به برق DC به شمار می­آیند که فرآیند مذکور در سه مرحله انجام می­پذیرد:

  • یکسوسازی ورودی
  • تصحیح ضریب توان (PFC)
  • جداسازی

 

کاربردهای انواع منبع تغذیه سوئیچینگ  

با توجه به منابع تغذیه سوئیچینگ ولتاژ متناوب AC را به ولتاژ مستقیم DC تبدیل می­کنند، در بسیاری از دستگاه­ها و سیستم­های الکترونیکی کاربرد دارند. به همین صورت چند نمونه از کاربردهای این منابع در ادامه شرح داده می­شوند:

کاربردهای صنعتی

در صنایع مختلفی چون الکترونیک صنعتی، رباتیک، ماشین آلات، اتوماسیون صنعتی، دستگاه­های پزشکی، سیستم­های اندازه­گیری و.. از منابع تغذیه سوئیچینگ استفاده به عمل می­آید. چرا که این منابع قابلیت فراهم آوردن ولتاژ و جریان مورد نیاز برای اجزای الکترونیکی را دارند.

کاربردهای کامپیوتری

از انواع منابع تغذیه سوئیچینگ در سرور­ها، کامپیوترها، روترها، مودم­ها، تلفن­های همراه، سیستم­ها ارتباطی و تجهیزات شبکه، و.. استفاده می­شود.

کاربردهای خودرویی

در صنایع خودروسازی از منابع تغذیه سوئیچینگ در سیستم­های الکتریکی خودروها استفاده می­شود. این منابع در راستای تامین ولتاژ و جریان برای سیستم­های روشنایی، سیستم­های صوتی، سیستم­های ناوبری، سیستم­های اتومبیل رانندگی خودکار و سایر سیستم­های موجود به کار گرفته می­شوند. البته قابل ذکر است که اکثر منابع تغذیه مورد استفاده در سیستم خودرو از نوع منابع تغذیه DC-DC هستند.

کاربردهای خانگی

در انواع لوازم خانگی مانند دستگاه­های صوتی و تصویری، لوازم خانگی، دستگاه­های خانگی هوشمند، مودم­ها، روترها، شارژرها و دیگر تجهیزات الکترونیکی خانگی از منبع تغذیه سوئیچینگ استفاده می­شود.

کاربردهای الکترونیک قدرت

یک دیگر مهم­ترین کاربردهای انواع منبع سوئیچینگ در بحث الکترونیک قدرت است. از منابع سوئیچینگ در سیستم­های الکترونیک قدرت مانند مبدل­های DC-DC و AC-DC استفاده می­شود. همچنین در اینورترها، سیستم­های تغذیه یکپارچه (UPS)، شارژرهای باتری و حتی سیستم­های تغذیه سوئیچینگ از این منابع استفاده می­شود.

کاربردهای حمل و نقلی

در تجهیزات حمل و نقل اعم از قطارها، اتوبو­س­ها، هواپیماها، کشتی­ها و.. از انواع منبع تغذیه سوئیچینگ استفاده می­شود. این منابع به سبب تامین ولتاژ و جریان برای سیستم­های کنترل، روشنایی، کامپیوتری و.. کاربرد دارند.

با این حساب می­توان دریافت که انواع منبع تغذیه سوئیچینگ در صنایع گوناگونی کاربرد دارند و در دسته تجهیزات مهم و ضروری قرار می­گیرند. به عنوان نکته پایانی باید بگوییم که منابع تغذیه سوئیچینگ AC/DC در ازای اندازه، توان بیشتری را ارائه می­کنند که همین موضوع منجر به محبوبیت­شان شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *